Fotografija: iz odprtih virov
Dobro se poda h krompirju, črnemu kruhu in čebuli ter krasi tako običajne kot praznične mize.
Solena skuša je eden najljubših prigrizkov Ukrajincev, zlasti v hladnem obdobju. Dobro se poda h krompirju, črnemu kruhu in čebuli ter krasi tako vsakdanje kot praznične mize. Recept za pripravo ribe deli RBC-Ukrajina s sklicevanjem na prispevek v reviji Konservatsiya i Kulinariya.
Recept
Sestavine za 4 obroke:
- skuša – 2 kosa;
- morska sol – 4 žlice. l;
- sladkor – 4 žlice;
- voda – 1 liter;
- črni čaj (sipek ali nearomatiziran) – 4 žlice.
Čas priprave: približno 1 ura aktivnega dela (brez upoštevanja časa soljenja).
Priprava:
- Najprej je treba ribe ustrezno pripraviti. Skušo odmrznite pod hladno tekočo vodo, odrežite glavo, previdno odstranite notranjost in jo temeljito sperite. Nato ribo osušite s papirnatimi brisačami, da odstranite odvečno vlago.
- Naslednji korak je priprava čajne slanice. Črni čaj prelijte z enim litrom vrele vode in pustite, da se dobro prelije. Za ta recept je pomembno, da uporabite močan čaj, saj prav ta oblikuje značilno barvo in aromo ribe. Ko se preliv popolnoma ohladi, mu dodajte sol in sladkor ter temeljito premešajte, da se popolnoma raztopi.
- V pripravljeno sladko-slano čajno slanico položite pripravljeno skušo. Riba mora biti v celoti prekrita s tekočino. Posodo pokrijte s pokrovom ali živilsko folijo in jo za štiri dni postavite v hladilnik.
- Po končanem mariniranju skušo vzemite iz marinade in jo čez noč obesite nad korito ali umivalnik, da odteče odvečna tekočina. Na koncu ribo zavijte v papirnato vrečko in jo shranite v hladilniku.
- Pripravljena skuša je mehka, aromatična in zmerno slana. Odlično se razreže, je videti vabljivo in bo idealen prigrizek tako za družinsko večerjo kot za praznično pojedino.
