Fotografija: iz odprtih virov
Nekaj preprostih pravil vam bo pomagalo zagotoviti, da bodo fileji okusni in čim bolj sočni.
Kuhanje sočnih piščančjih filejev se zdi preprosto, vendar se lahko meso brez pravih tehnik preveč izsuši. Nekaj preprostih pravil bo pripomoglo k temu, da bo file okusen in maksimalno sočen. O tem poroča RBC-Ukrajina s sklicevanjem na stran ukrajinskega kuharskega mojstra Oleksandra Ogorodnika na Instagramu.
Kako skuhati file
Če meso ni pravilno kuhano, postane gumijasto. Da bo čim bolj sočno, potrebujete:
- vodo – 2 litra;
- piščančji file – 600 g;
- sol – 1 žlica;
- lovorjev list – 1 kos;
- zrna popra – 5 kosov;
- česen – 1 strok;
- sladkor – 1 žlička;
- koper in peteršilj.
V ponev vlijte vodo, dodajte začimbe in vse sestavine razen mesa. Zavrite in dodajte piščančje fileje.
Izklopite ogenj, pokrijte s pokrovko in pustite stati 20 minut. Nato meso razrežemo proti vlaknom.
Napake pri kuhanju piščančjih filejev
Pri kuhanju piščančjih filejev lahko naredimo več pogostih napak, ki vplivajo na okus, teksturo in varnost jedi.
Prekomerno kuhanje
Fileji postanejo suhi in trdi. To se zgodi zaradi pretiranega kuhanja ali visokih temperatur.
Premajhno kuhanje
Meso, ki je v notranjosti surovo, je lahko nevarno zaradi bakterij (salmonele). Zato mora biti notranja temperatura vsaj 74 °C.
Kuhanje brez soli ali začimb
Fileji so lahko mlačni, zato je bolje, da juhi dodamo sol in začimbe, da lahko meso absorbira okus.
Uporaba vrele vode na visoki temperaturi
Zaradi močnega vrenja so fileji trdi, juha pa motna.
