Foto: iz javnih virov
Britanski strokovnjaki se osredotočajo predvsem na tveganja v ustni votlini
Gluhwein velja za eno najbolj priljubljenih božičnih pijač, vendar strokovnjaki opozarjajo, da ima lahko neželene posledice za zdravje, zlasti za starejše ljudi. Zakaj ne bi smeli kupiti te pijače, ki temelji na vinu, piše časnik Daily Express.
Zakaj kuhanega vina ni priporočljivo piti
Britanski strokovnjaki opozarjajo predvsem na tveganja za ustno votlino. Zobozdravnica Minu Gamari ugotavlja, da kuhano vino kljub prijetnemu okusu in grelnemu učinku ni najboljša izbira za zobe.
Osnova pijače je običajno rdeče vino, ki lahko ob rednem uživanju obarva zobno sklenino. Poleg tega kuhanemu vinu pogosto dodajo sladkor ali med, kar poveča vsebnost sladkorjev in poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe.
Drugi dejavnik je alkohol. Zmanjšuje proizvodnjo sline, ki ima ključno vlogo pri nevtralizaciji kislin in čiščenju ust z ostanki hrane. Suha usta ustvarjajo ugodno okolje za razvoj zobne gnilobe in bolezni dlesni.
Zato zdravniki odsvetujejo zlorabo kuhanega vina, zlasti ljudem z občutljivimi zobmi ali težavami z dlesnimi.
Poleg zdravstvenih učinkov strokovnjaki opozarjajo tudi na tveganja v gospodinjstvu. Strokovnjak za kuhinjske nasvete je pozval, naj ne zlijemo kuhanega vina v umivalnik. Povedala je, da lahko božične pijače z začimbami, sladkorjem ali kremnimi dodatki povzročijo zamašitev cevi in neprijetne vonjave.
“Kar se zdi neškodljivo v topli in tekoči obliki, se v ceveh obnaša drugače. Maščobe se strdijo, ostanki se prilepijo na stene, vroča voda pa težavo le premakne dlje, kjer se ohladi in strdi,” pojasnjuje strokovnjakinja.
Posledično lahko to privede do resnih zamašitev, ki bodo zahtevale posredovanje mojstrov. Strokovnjaki opozarjajo: preprečevanje je veliko lažje in cenejše od popravila.
Zato si je treba med prazniki zapomniti: zmernost pri uživanju kuhanega vina ni koristna le za zdravje, temveč tudi za ohranjanje domačega udobja.
