Foto: iz odprtih virov
Po mnenju strokovnjakov zajtrk izboljša človekovo počutje čez dan.
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Zlasti za ljudi, ki želijo znižati holesterol in izboljšati zdravje srca, je ta obrok odličen način za začetek dneva. Eating Well piše, da.
Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki zajtrkujejo vsaj trikrat na teden, bistveno manjše tveganje za bolezni srca.
Ali je pomembno, ob kateri uri jemo zajtrk?
Strokovnjaki menijo, da je pri izboljšanju ravni holesterola splošno soglasje, da je bolje, če je zajtrk prej.
“Uravnotežen zajtrk pomaga ohranjati zdravje srca ves dan. Za nadzor ravni holesterola priporočam zajtrk v dveh urah po zbujanju,” je povedala registrirana dietetičarka Veronica Rouse.
S tem se je strinjala tudi druga strokovnjakinja za prehrano Lisa Andrews, ki je navedla študije, ki povezujejo izpuščanje zajtrka z višjo ravnijo slabega holesterola.
“Veliko mojih strank, ki preskočijo zajtrk, se pozneje čez dan pogosto prenajeda. Začetek dneva s hranljivim zajtrkom zavira lakoto in zmanjšuje verjetnost, da bi pozneje čez dan posegali po manj zdravih živilih,” je pojasnil Rouse.
Prednosti zajtrka
Dodajanje zdravega zajtrka v jutranjo rutino ima številne prednosti. Ne le, da pomaga pri prehranskem začetku dneva, ampak lahko pomaga tudi pri zmanjševanju razvoja sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, debelosti, srčnih bolezni, možganske kapi in podobno.
“Za zajtrk pogosto uživamo sadje, ki je dober vir vitaminov, mineralov, fitokemikalij in vlaknin. Polnozrnati toast ali kosmiči vsebujejo vitamine skupine B, ki lahko pomagajo zmanjšati raven homocisteina in tveganje za nastanek bolezni srca. Znano je tudi, da oves znižuje raven holesterola v serumu,” je opozoril Andrews.
Rouse svetuje tudi, da zjutraj zaužijete več živil rastlinskega izvora in tako še dodatno znižate raven holesterola. Sadje, zelenjava, oreščki, semena in polnozrnati izdelki vsebujejo hranila, kot so topne vlaknine, nenasičene maščobe in rastlinske beljakovine, ki so še posebej koristne pri visokem holesterolu.
“Hkrati se je treba izogibati živilom z visoko vsebnostjo sladkorja, kot so krofi, pecivo in podobno. Čeprav ni jasno, ali sladkor v njih dejansko zvišuje holesterol, pogosto vsebujejo nasičene maščobe, ki zvišujejo raven holesterola,” je dodal Eating Well.
