Fotografija: iz odprtih virov
Po tem receptu se bo tudi začetnik v kuhanju rib počutil kot kuharski mojster.
Če ste se odločili, da boste prvič poskusili soljiti ribe doma, vendar se bojite izzivov, ne skrbite, foodblogerka Valeriia Veligura je dokazala, da je doma preprosto pripraviti nežnega in okusnega lososa, tudi če še nikoli niste kuhali rib.
Recept
Sestavine:
- file lososa 1 kg
Marinada
- groba sol 5 žlic
- sladkor 1 žlica
- mešanica popra 1 žlička
- koper 1 šopek (50 g)
- lupina 1 pomaranče
- lupina 1 limone
- surova rdeča pesa 1 kos.
Serviranje
- koper 1 šopek (50 g)
- lupina 1 pomaranče
- lupina 1 limone
Priprava
- Lososove fileje sperite, temeljito osušite s papirnatimi brisačami in odstranite kosti.
- V skledi zmešajte sol, sladkor, poper, drobno sesekljan koper, lupino citrusov in naribano rdečo peso.
- Lososa premažite z marinado, položite v neprepustno posodo in ga za 12-24 ur postavite v hladilnik. Čim dlje se riba marinira, tem bogatejši je okus.
- Po mariniranju ribo sperite, osušite in jo obložite z drobno sesekljanim koprom ter pomarančno in limonino lupino.
- Zavijte v pergament in folijo za živila ter pustite v hladilniku še 2-3 ure.
Pripravljenega lososa narežemo na tanke rezine in postrežemo kot predjed ali del praznične mize. Sočen, aromatičen, nežen – domači losos vedno navduši goste in daje občutek majhnega gastronomskega praznika.
Nasveti
- Če želite zagotoviti enakomerno soljenje ribe, marinado močno pritisnite na celoten file.
- Naribana rdeča pesa ribo nežno rožnato obarva.
Poskusite to in domači losos bo postal vaša značilna poslastica za vsako mizo.
