Fotografija: iz odprtih virov
Vrtnarji so prepričani, da s pravilnim obrezovanjem ne boste ugibali, kakšen bo pridelek.
Zdrava breskova drevesa obrodijo obilen pridelek, vendar so bistvene pravilne tehnike obrezovanja.
Poleg tega pravilno obrezovanje olajša obiranje, piše Bhg. Opaziti je, da če breskvam pustimo prosto rast, dosežejo veliko višino, ob tem pa pridelajo manj plodov. S pravočasnim obrezovanjem lahko drevesa ohranimo na primerni višini (2 do 2,4 metra), kar omogoča lažje obiranje s tal. Z obrezovanjem se tudi redčijo neproduktivna stebla, kar omogoča prodiranje svetlobe v drevo in pospešuje zorenje plodov.
Včasih breskve obrodijo toliko plodov, da se veje pod njihovo težo zlomijo. Z redčenjem v zgodnjem poletju preprečite škodo na drevesu v prihodnosti in omogočite večje plodove ob obiranju.
Kako oblikovati breskovo drevo
Dobro razvejano breskovo drevo ima tri ali štiri glavne veje, ki izhajajo iz debla. Tem glavnim vejam pravimo skeletne veje, ki tvorijo strukturo drevesa. Najboljše skeletne veje se na deblo priključijo pod kotom približno 45 do 60 stopinj. Skeletne veje, povezane pod kotom manj kot 45 stopinj, so pogosto prešibke, da bi prenesle veliko obremenitev s plodovi.
Strukturno obrezovanje v prvih nekaj letih življenja drevesa je ključnega pomena za pravilno obliko drevesa. Najbolje jo je opraviti zgodaj spomladi (to je tudi najboljši čas za sajenje mladih dreves). Za oblikovanje sadike breskve izberite tri ali štiri močne, enakomerno razporejene veje, ki bodo služile kot skeletne veje. Če ima drevo več kot štiri skeletne veje, porežite vse konkurenčne poganjke, ki izhajajo iz glavnega debla.
Če je skeletna veja pritrjena pod ozkim kotom (manj kot 45 stopinj), poiščite v bližini vejo s širšim kotom in jo usmerite, da bo sčasoma postala skeletna veja. Šibkejšo skeletno vejo odstranite tako, da naredite rez tik za štrlečim grebenom lubja, kjer se veja pritrdi na deblo. Takšen “rez z ovratnikom” spodbuja hitrejše celjenje in zmanjšuje tveganje za okužbo.
Kdaj obrezovati breskve
Zima je ključni čas za obrezovanje breskev, vendar z obrezovanjem počakajte, dokler ne mine nevarnost močnega mraza. Drevesa, ki so obrezana sredi zime in so izpostavljena močnemu mrazu, se zlahka poškodujejo in lahko celo odmrejo. Običajno je varneje obrezovati breskve približno mesec dni pred zadnjo zmrzaljo pred pomladjo.
Kako obrezovati breskve
Zimsko obrezovanje začnite z odstranjevanjem odmrlih, poškodovanih ali obolelih vej. Nato porežite vse močne, pokončne poganjke (pogosto imenovane vodni poganjki). Ti poganjki ne rodijo plodov.
Določite skeletne veje in odstranite vse poganjke, ki izhajajo iz glavnega debla in niso skeletni. Po potrebi skrajšajte skeletne veje tako, da jih obrežete do navzven usmerjenega popka. Dolžina skeletnih vej določa celotno velikost drevesa. Zato ne oklevajte z obrezovanjem skeletnih vej, da bo drevo sprejemljive velikosti za obiranje.
Obrezujte poganjke vzdolž vsake skeletne veje. Približno na vsakih 30 cm poskusite pustiti en poganjek vzdolž skeletne veje. Preostali poganjki bodo naslednje poletje obrodili plodove.
Ali lahko breskve obrezujemo spomladi
Breskve rastejo na “plodonosnem lesu” iz prejšnje rastne sezone, zato spomladi obrezujte le minimalno. Odstranjevanje živega lesa spomladi lahko zmanjša pridelek. Namesto tega je cilj spomladanskega obrezovanja odstraniti odmrle, poškodovane ali bolne veje.
Približno tri tedne po tem, ko se na drevesih pojavijo listi, boste zlahka ugotovili, katere veje so čez zimo odmrle. Odstranite jih.
Kako do velikega pridelka breskev
Poleti se lahko pod težo velike količine plodov zlomijo tudi veje zdravega breskovega drevesa. Poleg tega bo preobremenjeno breskovo drevo rodilo majhne plodove. Da bi vse to preprečili, približno mesec dni po tem, ko drevo odcveti, redčite razvijajoče se plodove.
Odvečne plodove odstranite tako, da na vsaki veji ostane le po ena breskev na približno vsakih 15 cm. Majhne breskve z veje odtrgajte tako, da trdno primete pecelj na veji in ga močno zavrtite. Redčenje breskev se morda zdi drastičen postopek, vendar se ga splača izvesti. Plodovi, ki ostanejo na drevesu, bodo večji, svetlejši in bolj okusni kot plodovi z drevesa, ki ni bilo redčeno.
Kako pospešiti zorenje breskev
Če želite pospešiti zorenje svežih nezrelih breskev, jih hranite na sobni temperaturi ali v papirnati vrečki. Zrele breskve hranite v hladilniku (do pet dni), če želite upočasniti zorenje. Sveže breskve ne shranjujte v plastični vrečki, saj se hitro pokvari.
Nasveti za preprečevanje bolezni breskev
Ne obrezujte ob mokrem vremenu. Breskve obrezujte ob sončnih dnevih, da se rezi hitro posušijo. S tem zmanjšate tveganje za glivične bolezni.
Redno obrezujte. Z vsakoletnim obrezovanjem nastane nekaj majhnih ureznin, ki se hitro zacelijo, rana pa je zaščitena pred patogenimi organizmi. Obrezovanje vsaki dve leti (ali redkeje) pomeni večje reze, saj odstranjujete velike, prerasle veje. Večji kot je rez, dlje se celi in večja je verjetnost okužbe.
Ne puščajte panjev. Veje in veje odrežite do glavnega debla. Ne puščajte kratkih štorov. Les v štoru se ne zaceli tako učinkovito kot les neposredno ob glavnem deblu.
Kakšno orodje uporabiti za obrezovanje breskve
Najboljše orodje za obrezovanje breskve je odvisno od velikosti vej, cilj pa je narediti čist rez. Za zgodnje obrezovanje in tanke veje so primerne ostre ročne škarje. Za debelejše veje so primerne vrtne škarje. Če je treba odrezati debelejše veje, uporabite obrezovalno žago.
Kako dolgo traja, da breskev začne roditi
Ob ustrezni negi potrebuje breskev od 2 do 4 leta, da začne roditi.
