Fotografija: iz odprtih virov
Danes je na voljo široka izbira različnih vrst kruha, vendar vse vrste niso zdrave, zato so strokovnjaki za prehrano podali pomembne nasvete.
Ponudba kruha v trgovinah je večja kot kdaj koli prej. Zato se človek težko odloči, kateri kruh izbrati, zlasti za sendviče, piše Real Simple.
V publikaciji so zapisali, da vsi kruhi za sendviče niso enaki z vidika koristi za zdravje. Nekateri so lahko sestavljeni iz sestavin, ki imajo veliko hranilnih snovi, drugi pa lahko vsebujejo aditive, konzervanse, dodan sladkor in visoko vsebnost natrija.
“Sestavine in načini priprave so pri izbiri kruha zelo pomembni,” je opozorila strokovnjakinja za prehrano Brittany Brown.
Da bi izbrali bolj zdravo vrsto kruha, druga strokovnjakinja za prehrano Caitlin Hippley svetuje preučevanje sestave.
“Ko gre za to, ali lahko kruh štejemo za zdravega, kalorije ne pokažejo celotne slike. Za izbiro bolj zdravega kruha se prepričam, da preverim vsebnost vlaknin in nizko vsebnost dodanega sladkorja,” je svetovala.
Hipleyjeva osebno izbira kruh, ki vsebuje vsaj tri grame vlaknin, da bi omejila apetit in povečala občutek sitosti.
Po podatkih Science Direct ima ta kompleksni ogljikov hidrat vgrajeno funkcijo uravnavanja ravni sladkorja v krvi in je dober za zdravje prebave.
“Manj dodanega sladkorja pomeni manj padcev energije, manj želje po hrani in manjše tveganje za vnetja,” je povedal Hippley.
Brownova pa daje prednost kruhu za sendviče z minimalno količino sestavin.
“Ne pozabite, da za peko kruha potrebujemo le zrnje, vodo, sol in včasih kvas; vse drugo je lahko nepotrebno,” je opozorila nutricionistka.
Članek v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics poudarja, da za večino skrivnostnih sestavin, kot so aditivi, konzervansi in barvila, prav tako ni dovolj dokazov za razumevanje njihovih dolgoročnih koristi za zdravje.
“Najbolj zdrav kruh je tisti, ki vam pomaga pri doseganju splošnih zdravstvenih ciljev,” dodaja strokovnjakinja za prehrano Alexis Lowe.
Lowe je opozorila, da nekateri ljudje potrebujejo manj kalorij, medtem ko si drugi z izbiro kruha prizadevajo za čim večji vnos vlaknin ali čim manjši vnos soli.
Dokazano je, da natrij, tj. kuhinjska sol, ob dolgotrajnem prekomernem uživanju zvišuje krvni tlak.
Publikacija je poudarila, da se trije strokovnjaki za prehrano strinjajo, da je za sendviče najboljša izbira 100-odstotni polnozrnati kruh iz kaljenih žit.
“Polnozrnati kruh je odlična izbira, saj vsebuje veliko hranilnih snovi (kot so vitamini skupine B in minerali, kot so železo, cink, kalij, magnezij, selen in fosfor) in vlaknin. Vsebuje vse tri plasti zrnja – kalček, otrobe in endosperm – kar povečuje vsebnost vlaknin v primerjavi z belim kruhom,” je pojasnil Lowe.
Kot ugotavlja PubMed, ima tudi nižji glikemični indeks od belega kruha, zaradi česar manj niha raven sladkorja v krvi (in energije). Uživanje polnozrnatih izdelkov (vključno s kruhom) je povezano tudi z manjšim tveganjem za kronične bolezni.
