Jod: v katerih živilih je in zakaj ga telo potrebuje

Fotografija: iz odprtih virov

Jod je izjemno pomembno mikrohranilo, ki neposredno vpliva na nemoteno delovanje celotnega telesa v vseh starostnih obdobjih.

Jod je za človeka življenjska potreba, njegovo pomanjkanje pa ima resne posledice. Telo ga potrebuje za tvorbo ščitničnih hormonov, ki pomagajo telesu proizvajati in razporejati energijo ter uravnavati telesno temperaturo.

Center za javno zdravje ugotavlja, da so ti hormoni še posebej pomembni med nosečnostjo, saj so potrebni za pravilno oblikovanje živčnega sistema ploda, in v otroštvu, ko zagotavljajo normalno rast in razvoj.

Koliko joda mora človek dnevno dobiti

Dnevna potreba po jodu ni tako velika, vendar je vsekakor vredna vaše pozornosti in truda:

  • za odrasle – 150 µg
  • med nosečnostjo in dojenjem – 350 µg

Najučinkovitejši način preprečevanja pomanjkanja joda je uporaba jodirane soli v prehrani, saj tako varno pridobite potrebno dnevno količino joda.

Svojo prehrano morate obogatiti tudi z živili, ki imajo v svoji sestavi veliko joda:

morski sadeži (školjke, lignji, kozice, kaviar)

  1. bele ribe (polenovka, oslič, trska itd.)
  2. morske alge (kelp)
  3. zelenjava (krompir, redkvice, česen, rdeča pesa, paradižnik, jajčevci, šparglji, zelena čebula, kislica, špinača)
  4. sadje (banane, pomaranče, limone, melone, ananas, persimone, feijoa)
  5. jajca
  6. mleko
  7. govedina
  8. orehi

V primeru suma na pomanjkanje joda se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo pomagal ugotoviti raven elementa v sledovih v telesu, ugotoviti vzrok neprijetnih simptomov in pomagal, da se jih varno znebite.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski hrošči