Foto: iz javnih virov
Košček sira po sladici lahko pomaga nevtralizirati kisline in zmanjša učinek sladkarij.
Med zimskimi počitnicami je treba zobe še posebej negovati, da bi zmanjšali škodo, ki jo povzročajo sladkarije. Idealen je sir, ki pomaga naravno očistiti sklenino. O tem poroča spletna stran The Mirror.
Vpliv sira na zobe
Zobozdravnica Deepa Chopra je razkrila, da kombinacija sladkorne kisline in nenehnega prigrizkovanja v prazničnem obdobju ustvarja odlične pogoje za erozijo sklenine. Veliko ljudi podcenjuje, kako škodljive so lahko božične sladkarije, dokler ne začutijo bolečine v zobeh in občutljivosti dlesni.
Po njenih besedah lahko sir dejansko pomaga zaščititi zobe. Zvišuje namreč pH v ustih, spodbuja nastajanje sline ter zagotavlja kalcij in fosfat, ki krepita sklenino.
Majhen košček sira po sladici lahko pomaga nevtralizirati kisline in zmanjša vpliv sladkarij.
Študija, objavljena v PubM, je analizirala raven pH zobnih oblog pri 12-15-letnikih, ki si 48 ur niso umivali zob. Udeleženci so zaužili različne mlečne izdelke. Pri preprečevanju zobne gnilobe je bil najboljši sir.
Rezultati so pokazali, da je bil pH zobnih oblog po 30 minutah višji pri tistih, ki so jedli sir. Po 30 minutah so se vrednosti izboljšale.
Katera druga živila so dobra za vaše zobe
Dr. Chopra je poleg sira opozoril tudi na koristi purana in oreščkov za zobe. Puran je lahko dober za zobe zaradi vsebnosti kalcija in fosforja, ki pomagata ohranjati trdnost sklenine.
Vendar je opozorila, da se vlakna purana pogosto zataknejo med zobe, zato jih je treba za preprečevanje zobne gnilobe uporabljati zobno nitko.
Oreščki so zaradi hranilnih snovi, kot sta kalcij in vitamin D, ki ohranjata zdrave zobe in kosti, ena najboljših možnosti za božični prigrizek.
