Fotografija: iz odprtih virov
Številni strokovnjaki za prehrano so opisali prednosti uživanja vsakega od teh sadežev.
Le približno 12 % odraslih Američanov se drži dnevnih priporočil za uživanje sadja. Poleg tega večina Američanov tudi ne upošteva dnevnih zahtev glede vlaknin, ki jih določajo prehranske smernice za Američane.
Strokovnjaki so razkrili, kje v jabolku ali banani je več vlaknin, saj so vlaknine izjemno pomembne za zdravje.
“Vlaknine spodbujajo redno praznjenje, pomagajo uravnavati raven sladkorja in holesterola v krvi ter spodbujajo občutek sitosti. Hrani tudi koristne črevesne bakterije, ki lahko vplivajo na odpornost in vnetja,” je v pogovoru za revijo Dietitian povedal strokovnjak za prehrano Cary Gans.
Tudi strokovnjak za prehrano Scott Keithley dodaja, da vlaknine podpirajo zdravo presnovo.
Po mnenju strokovnjakov za prehrano ne boste naredili napake, če boste na dan pojedli jabolko ali banano ali oba sadeža. Opozarjamo, da je težko primerjati hranilno vrednost teh sadežev, saj so različno veliki in gre za popolnoma različne sadeže.
Prednosti uživanja jabolk
Po Keithleyjevih besedah vsebuje eno jabolko “znatne količine” topnih in netopnih vlaknin.
“Netopne vlaknine povečajo volumen blata in pospešijo njegovo odvajanje, medtem ko topne vlaknine tvorijo gel, ki upočasni prebavo in pomaga ublažiti skoke ravni glukoze,” je dejal strokovnjak za prehrano.
Jabolka vsebujejo tudi rastlinske spojine, imenovane polifenoli, ki po Keithleyjevih besedah vplivajo na zdravje ožilja in črevesja.
Druga strokovnjakinja za prehrano Sonia Angelone je dodala, da jabolka vsebujejo elemente, ki lahko pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in ščitijo srce.
“Jabolka ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi in so zelo hranljiva,” je povedala.
Hans je še povedal, da jabolka vsebujejo 85 odstotkov vode, zato naravno vlažijo kožo.
Slabosti jabolk
Večina ljudi lahko varno uživa jabolka, vendar Keithley opozarja, da se pri občutljivem želodcu zaradi fermentiranih ogljikovih hidratov, ki jih vsebuje to sadje, lahko pojavi napihnjenost trebuha.
Prednosti uživanja banan
Angelone je opozoril, da je velika prednost banan vsebnost kalija.
“Banane so eno od sadja z najvišjo vsebnostjo kalija, ki pomaga uravnavati krvni tlak in ohranjati mišice pri delu,” je povedala nutricionistka.
Ena banana vsebuje 375 miligramov kalija. Gans dodaja, da ima banana tudi naravne sladkorje in škrob, ki jih telo zlahka razgradi, kar zagotavlja hitro in trajno energijo.
Keithley opozarja, da rahlo nezrele banane vsebujejo tudi odporen škrob, ki hrani koristne črevesne bakterije in pripomore k daljšemu občutku sitosti.
Slabosti banan
Angelone je pojasnil, da lahko banane zaradi relativno visoke vsebnosti ogljikovih hidratov in sladkorja dvignejo raven sladkorja v krvi bolj kot nekateri drugi sadeži.
“Njihovi naravni sladkorji lahko hitreje dvignejo raven sladkorja v krvi kot sadje z veliko vlakninami, kar je dejavnik, ki ga morajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 nadzorovati,” je dodala strokovnjakinja za prehrano.
Angelone je tudi opozoril, da bi morala oseba, ki želi shujšati, namesto banane izbrati jabolko.
“Imajo nižji glikemični indeks, vsebujejo več vlaknin in omogočajo daljši občutek sitosti,” je dejala.
Ko govorimo o tem, kateri od teh sadežev ima več koristi, Gansova opozarja, da sta tako jabolko kot banana koristna za telo.
“Jabolka vsebujejo več vlaknin in antioksidantov, banane pa kalija in trajne energije. Najpomembnejša je raznolikost,” svetuje.
